Vrienden Twitter Facebook Twitter

03.04... 13.06.2010

The Cemetery of Reason

Praktische info

periode: 03.04... 13.06.2010

opening: 02.04.2010

locatie:
S.M.A.K.
Citadelpark, B-9000 Gent
T: +32 (0)9 240 76 01
E: info@smak.be
http://www.smak.be

catalogus

Ed Templeton

"The Cemetery of Reason" is opgevat als een mid-career overzichtstentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Ed Templeton. Het S.M.A.K. brengt foto’s, schilderijen en sculpturen die hij de afgelopen vijftien jaar creëerde, samen in wervelende beeldenclusters.

De tentoonstelling brengt het verhaal van een pro-skateboarder, een fotograaf, een tekenaar, een schilder... Een verhaal dat – hoewel gefocust op zijn eigen leven en dat van de mensen die hem omringen – het ‘autobiografische’ overstijgt en sociaal-maatschappelijke fenomenen zonder schroom noch vingerwijzing blootlegt.

Het werk van Ed Templeton (°1972) is niet zomaar onder één noemer te vatten. Grootgebracht in Orange County, een suburb van Los Angeles, bracht hij zijn jeugd door in een wereld van skateboarding en punkmuziek. Op zeer jonge leeftijd ontpopte Templeton zich tot professionele skateboarder en op 21 jarige leeftijd richtte hij zijn Toy Machine Bloodsucking Skateboard Company op, waarvoor hij alle artwork verzorgde. Al van jongs af aan was Templeton een gedreven tekenaar en schilder, maar het contact met kunstenaars als Egon Schiele, Balthus en David Hockney gaf hem een enorme stimulans. Fotografie is daarnaast altijd een constante geweest. Van meet af aan hanteerde hij een analoge camera en ontwikkelde hij zijn beelden op traditionele wijze. Net zoals Ed Templeton nooit zou kunnen kiezen tussen het skateboarden en het kunstenaarschap – beide voeden elkaar – zou hij zich nooit tot één bepaald medium kunnen beperken. Foto’s, schilderijen en sculpturen vullen elkaar aan, ze staan op één lijn, vrij van hiërarchie. Dikwijls 'beschrijft' Templeton de tekeningen, foto’s en schilderijen met anekdotes, gevoelens en gedachten die de beelden een nieuwe, verdiepende ‘lezing’ aanreiken. Samengebracht in een tentoonstelling worden de beelden – zonder echter hun artistieke autonomie te verliezen – ingezet als onderdeel van een groter verhaal.

Ed Templeton documenteert voornamelijk zijn eigen leven en dat van de mensen rondom hem. Hij portretteert zichzelf en zijn vrouw Deanna, vrienden, familie, en de vele mensen die hij ontmoet tijdens zijn skateboard tournees. De jongens en meisjes die rondhangen in de buurt van een skate park, de verveling van het toeren, de bloedige valpartijen, de nachtelijke feestjes en de intieme ontmoetingen met zijn vrouw in anonieme hotelkamers... Ook de traditionele street photography is zeer present aanwezig in zijn werk. Door zijn carrière als pro-skateboarder spendeert Templeton veel tijd met jongeren die in een onzekere ontdekkingsfase in hun leven zitten. Dromen, hoop, zorgen, identiteitsvorming en zelfprofilering staan hierbij centraal. Templeton is ‘één van hen’, een skatelegende en een ‘voorbeeld’. Dit geeft hem de kans om zeer dicht in hun leefwereld te staan en te registreren. Hij brengt hun seksualiteit, angsten, agressie, vreugde en problemen in beeld en veroordeelt hen niet. Hoewel zijn foto-installaties en schilderijen niet zelden zeer autobiografisch zijn, rekent Templeton nergens af met zijn eigen moeilijke jeugd. Hij wil daarentegen een ‘openheid’ creëren en inzichten en kansen bieden aan diegenen die ze willen grijpen.

The Cemetery of Reason, vrij vertaald ‘de laatste rustplaats voor de Rede’, dient zich aan als een wervelstorm van foto’s, sculpturen, tekeningen, schilderijen... Beelden worden (soms) thematisch geclusterd en leggen – op een niet dwingende manier – bepaalde fenomenen of gebeurtenissen bloot.

Meer info:
Tim Van Laere Gallery, Antwerpen
Robert & Tilton Gallery, L.A.
Nils Stærk, KopenhagenGeïnteresseerd in een afbeelding van Ed Templeton in posterformaat? Zie hier.

 

Beluister hier de ingesproken rondleiding en stap mee in de wereld van Ed Templeton.
Een stageproject van Klaas Meganck bij de dienst Publiekswerking van het S.M.A.K. In samenwerking met het REC Radiocentrum.

Om dit audiobestand te kunnen beluisteren heeft u de gratis Flash Plugin nodig.Downloaden kan hier.


... In your footsteps bro.

Cheers Poernaka

Poernaka (gepost op ma 01.03.2010 15:37:30)

Echt ongelooflijk fantastisch, zaterdag 03.04 zijn we er zeker bij.

eRIC (gepost op ma 29.03.2010 11:50:37)

bloodsucking i'll be there

zKuz (gepost op do 01.04.2010 01:35:38)

Toy machine or die!

toy machine (gepost op vr 02.04.2010 15:17:29)

Dag Olivia,

ik herkende je meteeen aan je ... voeten

Tino

Gino Vansuyt (gepost op za 03.04.2010 16:20:37)

great exhibition, a very kind ed templeton, patiently signing stuff and taking pictures with visitors, an evening like visiting a concert, we had lots of fun

visitor x (gepost op za 03.04.2010 18:26:00)

Where are the photos shooted by Mr Templeton during the event ?

Great exhibition with a lot of new creations or older seen in beautiful losers...

sylvain (gepost op za 10.04.2010 11:36:09)

Does anyone know if Ed Templeton will return to the museum?

Fiona (gepost op ma 26.04.2010 21:50:11)

Hi Fiona

Ed Templeton is coming back this Sunday 25.05 at 18:00. Please join us: we show two movies and you can ask questions at Ed Templeton. See you there!

Eline, S.M.A.K. (gepost op vr 21.05.2010 11:24:42)

vond het waanzinnig mooi

Marco Raaphorst (gepost op vr 28.05.2010 22:40:29)

Estou tentando falar com o Philipe Van Cauteren, quem tiver a oportunidade, por favor pede pra ele dar uma olhada no www.punctumstudium.blogspot.com
A série numerada de fotografias, ë a minha lida com o espaço.
Obrigado.
Robson2010

Robson Corrêa de Araújo (gepost op di 19.10.2010 14:01:32)

Ik vind Ed Templeton een zeer intrigerend persoon, daarom ga ik er een eindwerk over maken, maar ik heb een probleempje..
Wat is de link tussen Ed Templeton en Mike O'Meally?

Jana (gepost op za 21.05.2011 18:44:27)